Sprekers

Prof. Dr. Manu Keirse hoogleraar & rouwspecialist

Prof. dr. em. Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en dé specialist in België en Nederland als het over rouwverwerking en de laatste levensfase gaat. Hij is auteur van diverse bestsellers.

“Verlies van een kind is steeds bijzonder moeilijk maar bij het sterven van een kind van een tweeling wordt verdriet soms geminimaliseerd en niet erkend. Elke dag een kind zien opgroeien doet ook elke dag het gemis voelen van het ontbrekende kind. Normale emoties zoals schuldgevoelens kunnen zeer intens aanwezig zijn bij het overgebleven kind en opflakkeren op cruciale momenten. Weten hoe daarmee om te gaan maakt leven mogelijk."

 

Dr. Philip Hayton Clinical Psychologist

Philip Hayton is klinisch pycholoog, onderzoeker en auteur. Hij is specialist op het gebied van psychologische ontwikkeling van volwassenen, ouders en kinderen. Het onderwerp alleengeboren tweelingen is met zijn leven verweven door zijn moeder Althea Hayton die boeken schreef over prenataalverlies zoals: Womb Twin Survivors en Ripples of the Womb.

“Het prenataalverlies hoeft niet per definitie traumatisch te zijn, wel is het een onderdeel van je levensverhaal."

 

Esther Groenewegen-Jonker Expert hechtingsproblematiek

Esther-Groenewegen-Jonker is internationaal spreker, auteur en expert hechtingsproblematiek. Ze helpt ouders en professionals kinderen met hechtingsproblemen beter te begrijpen en te helpen. Esther weet met enorm veel compassie en inlevingsvermogen het onaangepaste gedrag van kinderen met hechtingsproblemen te verklaren en, voor zover mogelijk, te ontdekken wat de behoefte achter het soms eigenaardige gedrag van deze kinderen is.

 

“Kinderen met hechtingsproblemen zijn niet lastig, ze hébben het lastig”

Aranka Reeuwijk voorzitter Stichting ATN en Expert Alleengeboren tweelingen

Aranka Reeuwijk is procesbegeleider, coach, auteur en voorzitter van Stichting Alleengeboren Tweelingen Nederland. Ze is de enige in Nederland die gespecialiseerd is in het begeleiden van Alleengeboren twee-/meerlingen. Uit eigen ervaring, maar ook vanuit haar professie weet zij als geen ander hoe het is om een onverklaarbaar gevoel van ‘iemand missen’ te hebben en hoe belangrijk het is om de tijd te nemen om te rouwen en je verlies een plek te geven.

"Het verlies een plek geven, het met hart en ziel erkennen, dáár gaat het in eerste instantie om. Of het nu om je eigen verlies gaat of om dat van je kind."